Чим ми дратуємо офіціантів?

Подумайте, маленькі чайові, хамство в ресторані, додавання до вже інсуючої страви спеції за власним смаком, це про Вас? Можливо Ви вже клієнт, якого недолюблюють в закладі?  Самі того не...

Подумайте, маленькі чайові, хамство в ресторані, додавання до вже інсуючої страви спеції за власним смаком, це про Вас? Можливо Ви вже клієнт, якого недолюблюють в закладі? 

Самі того не бажаючи, ми часто дратуємо офіціантів в кафе і ресторанах. Ми прискіпливо розглядаємо меню, намагаємося змінити страви, додавши туди парочку своїх інгредієнтів. Якщо щось не так, то ми жаліємося і можемо навіть нагрубити. Часто ми просто забуваємо залишити на чай або залишаємо якусь копійчину, не важливо чи Ви в найкрутішому ресторані Білої Церкви, чи в ресторані «Трактир», на який нарікають наші читачі – Ви можете дратувати офіціантів і там.

Фото: Shutterstock.com

Фото: Shutterstock.com

Більшість людей, приходячи в ресторан, намагаються бути ввічливим з офіціантами. Ми не хамимо їм, залишаємо чайові, а будь-які сварки намагаємося вирішити мирним шляхом. Начебто, в підсумку, ми повинні залишити враження мирних і приємних людей.

Однак це далеко не завжди так. Офіціантів дратують звички їхніх клієнтів, на які ми часто навіть не звернули б увагу. Самі того не підозрюючи, ми можемо опинитися в списку нелюбимих клієнтів.

CityLab опитав офіціантів і склав список неприємних дій клієнтів, які зазвичай дратують офіціантів. Цей перелік цілком підходить і для України і для Білої Церкви.

Люди прикидатися, що у них алергія

Багато ресторанів, намагаючись піклуватися про відвідувачів, які страждають алергією на різні види їжі, розміщують в меню додаткову інформацію про присутні там алергени.

Однак дуже часто люди брешуть, що вони фізично не переносять якісь продукти, зокрема глютен. Тому багатьох офіціантів дратує, коли в черговий раз їм ставлять запитання, чи є цукор, картопля або рис (інгредієнти, що не містять глютен) в тих чи інших стравах.

Клієнт змінює меню за власним смаком

oficiant-povar2Крім алергічних особливостей, у відвідувачів часто бувають просто особливі смаки. Вони просять замінити гарнір, приправи або взагалі скласти всі страви з улюблених для них інгредієнтів. Іноді навіть здається, що їм взагалі не потрібно меню – таке ставлення ображає шеф-кухарів, адже вони заздалегідь продумували і підбирали ці страви.

Труднощі викликає, наприклад, якщо клієнт, не дивлячись у меню, замовляє якісь сезонні страви, інгредієнтів для яких просто немає в ресторані. Та й приготувати страви, що не входять в меню, складно, особливо в годину пік, адже часто в цей час немає зайвих рук і посуду.

Можливо, іноді варто ненадовго забути про свої особливості і вибрати страву з того меню, яке є.

Ви бронюєте столик і не приходите

Коли клієнт запізнюється або бронює місце, а потім не приходить, він нічого не зобов’язаний відшкодовувати, а ресторан при цьому втрачає гроші. Поява онлайн-броні ще більше погіршила ситуацію.

За словами власників ресторанів, великі компанії часто бронюють місця відразу в кількох ресторанах, а потім, вирішують, куди вони підуть за півгодини до часу кінця броні. Тим же ресторанам, які залишаються ні з чим, доводиться терміново займати ці місця. Господарям ресторанів прикро, що якимось відвідувачам довелося відмовити, хоча бронь все одно потім скасували.

Ви економите на кожній дрібниці

Небагато наважуються принести з собою свої напої або навіть їжу, але все одно люди часто намагаються заощадити на дрібницях. Наприклад, в одному з кафе клієнт відмовився обідати в ресторані, коли дізнався, що в акцію «Бранч з бездонним коктейлем” Мімоза “за $ 19» входить тільки коктейль.

Часто, якщо в ресторані платять за якесь додавання до страв (наприклад, хліб), відвідувачі намагаються дізнатися, що їм можуть запропонувати безкоштовно. Щоб не здаватися скупердяєм, варто заздалегідь вивчити концепцію і меню закладу і, якщо там надто дорого, просто вибрати інше місце.

Ви не ввічливі з гостями та офіціантами

Звичайно, бути ввічливим і чемним – це насамперед завдання обслуговуючого персоналу по відношенню до вас. Однак і Ви не повинні забувати, що в цьому закладі Ви – гість, і вести себе потрібно належним чином. Зокрема, не забувати про тих, хто сидить за сусіднім столиком. Наприклад, гучне відео на мобільному телефоні може заважати іншим гостям.

Важливо стежити і за тим, як довго Ви займаєте столик і не бентежити персонал, потягуючи коктейль і продовжуючи спілкуватися, коли заклад уже має зачинятися.

Ви грубі

Одна справа, коли Ви просто забуваєте про правила пристойності, інше – відверта грубість. Клієнт цілком може повернути страву, яка, на його думку, не зовсім готова, але грубити офіціантові він не повинен.

Спеціаліст з готельного бізнесу з Бостона Патрік Магуайр впевнений, що за враження від ресторану багато в чому відповідають самі клієнти, а при спілкуванні з офіціантом важливо виявляти емпатію.

Ви не довіряєте кухарям та офіціантам

Відвідувачі ресторанів самостійно вирішили сьогодні не готувати вечерю і піти в ресторан. Дивно, що при цьому вони намагаються контролювати ситуацію. Наприклад, отримавши рекомендацію офіціанта, ігнорують її або починають додавати у страву спеції і соуси, навіть не спробувавши.

При цьому шеф-кухарі завжди пробують страву до того, як передати її офіціантові. Але навіть якщо Ви їм не довіряєте, може, варто спробувати самому, перш ніж додавати зайві спеції і псувати смак?

Ви не даєте чайові (АБО ДАЄТЕ ЗАНАДТО МАЛО)

Ситуація з чайовими відрізняється в різних містах і країнах. І якщо в США на тебе подивляться косо, якщо ти не залишиш як мінімум 10%, то в Японії офіціант може побігти за тобою, щоб повернути гроші, так як чайові там давати не прийнято. В Україні сума чайових не визначена, хоча найчастіше залишають все ті ж 10%.

Перш ніж заощадити на чайових, подумайте, що прибутки офіціантів, які проводять багато годин на ногах, залежать від вашої щедрості.

Електронна книга скарг Білої Церкви

"Електронна книга скарг Білої Церкви" - віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми і журналістами, які шукають таких людей.

Читайте також